dimarts, 4 de març del 2014

LES NORMES DEL 32

També anomenades Normes Ortogràfiques de Castelló

Després de fer una recerca buscant información sobre les Normes del 32, considere important fer una breu descripció de l´evolució que va patir la Normativització des de l´ inici del segle XX.

Cal destacar que el projecte de L´Institut d´Estudis Catalans dirigit per Pompeu Fabra ja estaba molt avançat i l´ocasió de adherir-se a ell no es podía desaprofitar.

Com deia abans, la Normativització, es a dir, la fixació d´unes normes acceptades per tothom  fou un fet destacable, ja que possibilià la seua modernitat i l´utilització en tots els àmbits de la societat.

Fou a partir de l´any 1906, en el congrés Internacional de la Llengua Catalana, quan s´evidencià la necesitat de crear unes normes ortogràfiques i gramaticals que posaren fi a l´anarquia ortográfica dels anys anteriors.

L ´any 1907 es va crear L´Institud d´Estudis Catalans (IEC) on hi havia representació dels parlants dels diferents dialectes de la llengua catalana, per a afavorir l´us del català en els distints àmbits de la ciencia. La secció Filològica de L´Institut d´Estudis Catalans dirigida per Pompeu Fabra treballa per preparar unes normes ortogràfiques que serien publicades l´any 1913

Posteriorment, a l´any 1917, aparegué el primer diccionari ortogràfic i un any després las Gramàtica catalana. La publicació del Diccionari general de la llengua catalana en 1932 va ser la culminació del procés de normativització de la llengua. Progressivament va ser aceptada per les institucions culturals catalanes, valencianes i de les illes Balears

En concret, en 1932 se signaren les Normes de Castelló, amb les quals, els valencians acceptaren la proposta fabriana, tot i afegir-hi les peculiaritats pròpies.

L ´obra de Fabra nasqué amb l´objectiu de reformar i modernitzar la llengua, tot partint de considerar el català com una llengua viva i unitaria. Així va tenir en compte els diveros parlars i dialectes per tal que tots els parlants pogueren identificar-se amb la llengua comuna.

La difussió de les Normes de Castelló al País Valencia va ser posible bàsicament gràcies a l`acció del Intel.lectuals:

  • Manuel Sanchis Guarner autor de la Gramàtica Valenciana en 1950
  • Carles Salvador
  • Josep Giner
  • Fransesc Ferrer Pastor
  • Enric Valor
Actualment, les gestions d´aplicació i d´actualització de la normativa aprobada l´any 1932 corren a càrrec de L ´Academia Valenciana de la LLengua, institució sobre la qual el Consell de la Generalitat

ha atribuït les competències pertinents en tant que ha estat declarada con l´únic ens normatiu oficial. En l´apartat de notícies podeu vore les confussions que genera la falta de concrecció de aquest ens.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada